Ако ще почивате в чужбина

Ако ще почивате в чужбина

Пътуването с дете по принцип е предизвикателство, но когато става въпрос за пътуване в чужбина, трябва да сте още по-внимателни.

Надяваме се да облекчим пътуването ви със следващите съвети и ваканцията ви да премине благополучно.

Преди да тръгнете

Ако детето ви е под 18-месечна възраст, изберете дестинация с умерен климат, близък до този, в който живеете.

Чак на 3-годишна възраст може да заведете детето си на екзотично, далечно пътешествие, без да се притеснявате.

За да не нарушавате режима на детето, изберете дестинация с максимум 3 часа часова разлика. По-голяма разлика ще разстрои вътрешния часовник на детенцето ви и ще го измори прекалено много.

Избягвайте държави, в които има висок риск от малария и стомашно-чревни разстройства.

Ако все пак ще пътувате в такава държава, консултирайте се задължително с педиатър за нуждата от поставяне на някакви ваксини. Попитайте също и за себе си.

На място – не забравяйте водата

Децата нямат изграден навик да пият често вода, още по-малко да си искат. Затова е важно да му предлагате периодично да си пийва.

Поинтересувайте се за качествата на водата в страната, в която сте и дали може да се пие. Съветваме ви да си купувате бутилирана изворна вода, за да избегнете опасността от стомашно-чревни разстройства.

Ако е много горещо, изтривайте често челото, вратлето и ръцете на детето с малко вода или мокра кърпичка, за да го разхлаждате.

Ежедневно хидратирайте кожата с подходящо тоалетно мляко, не забравяйте и лосиона против слънце.

За храната

В никакъв случай не му давайте екзотични храни, с които се сблъсква за първи път.

Не купувайте храна от улицата (това се отнася не само за екзотичните страни) и поднасяйте плодовете и зеленчуците добре измити и обелени.

В случай на нужда…

Първото нещо, което трябва да направите, когато пристигнете, е да проверите къде се намира най-близката болница, кой е телефонният номер за спешни случаи и какво препоръчва застрахователят като начин на действие в случай на болест или инцидент.

Contact us