Всички деца – на работа!

Всички деца – на работа!

Много родители на пораснали вече деца се оплакват, че наследниците им не им помагат в домашните задължения.

Когато продължат да разказват обаче, се разбира, че всъщност родителите са тези, които не са развили чувството за ред и съзнанието за домашни задължения.

Да научите детето си на чистота и ред е един от важните уроци, които един родители трябва да предаде. И не само защото на детето ще му е добре като порасне, а защото и родителят ще си има помощник в домакинските задължения. Чудесно, нали.

Най-важното, което трябва да направите е да не спирате детето си да ви имитира. Вероятно то вече само е започнало да чисти количката или масичката за хранене с мокра кърпичка точно както прави мама.

С напредването на възрастта трябва да делегирате на децата си нови и нови задължения, свързани с домашното почистване.

Ето какво могат да правят децата:

Да си подреждат играчките. Като част от самата игра, разбира се. Направете състезание кой ще напълни по-бързо кош с играчки, кой ще нареди по-бързо книгите на рафта и т.н. Малките се радват също и когато имат възможност да „покажат как се прави“ на родителите си – как се прибират камиончетата и къде спят плюшените играчки.

Бърсане на прах. Дайте му влажна кърпа и то ще избърше всичко, особено ако вие в същото време почиствате по-високите мебели.

Разбира се, преди това трябва да разчистите всички вещи, които могат да приключат съществуването си, разбити на парчета на пода.

Миене на пода. Бутането на подочисткачката напред-назад в коридора е много по-забавно, отколкото си представяте. Нали е свързано с вода! Не лишавайте детето си от тази радост, а спестеното време използвайте за нещо по-приятно.

Сгъване на дрехи. Особено момиченцата, но всъщносто и момченцата, се чувстват много важни, когато сгъват дрехите и ги трупат на малки купчинки. Покажете им как да правят чорапите на кълбо и завинаги ще си решите проблемите със загубените чорапи.

Слагане на масата. Докато храната се готви, помолете детето си да сложи масата. Покривката салфетките, ножовете и вилиците, подправките – всяко нещо си има място на масата и детето ви бързо ще научи кое къде седи.

През това време вие ще се съсредоточите в готвенето и ще сте с една степен по-малко изморени.

Да вадят или слагат дрехите в пералнята. Това е любима задача на най-малките, които обичат да пъхат в пералнята не само мръсните дрехи, но и всичко, което им попадне пред очите.

Всички тези задачи трябва да се изпълняват под ваш контрол, първоначално трябва да си снижите изискванията за добре свършена работа до минимум и най-вече трябва да се забавлявате с детето си. Това е много по-важно от всяка домакинска работа.

А ако пък малкото човече иска да продължи да си играе на възрастен, предложете му някоя от играчките за ролева игра. Така ще сте спокойни, че телефоните и дистанционното ще останат невредими.

Contact us