Детето и следобедният сън

Детето и следобедният сън

До скоро вашето детенце си е лягало след обяда без много да протестира.

От няколко дни обаче вече е станало невъзможно да го накарате да си легне за следобеден сън.

Няма защо да се притеснявате. Нуждите от сън са различни за различните деца. Във възрастта от 3 до 5 годинки повечето деца дремват следобед, за да си починат от сутришните игри и да съберат сили за вечерта.

Има такива, които не си лягат следобед или дремват само понякога.

Важното е да разберете дали вашето дете е от тези, които просто нямат нужда от следобеден сън или отказа от дрямка е по-скоро „номер“ и трябва да продължите да настоявате да си ляга.

Ако детето ви е спокойно в края на деня, не мрънка към 5 следобед и заспива спокойно вечерта, значи няма нужда от следобеден сън.

Ако пък малкото става кисело привечер, отказва да играе и да се включва в различни активности, значи нощта не му стига за възстановяване на силите и е важно да му осигурите следобедна почивка.

Ето как:

Спокойна обстановка

Децата, както и възрастните, също имат нужда от преход между активност и почивка. Тук не става дума да създавате ритуал за сън по подобие на този вечерта, а просто да създадете спокойна атмосфера.

Веднага след обяда поканете детето си да отиде в стаята си, за да си почине.

Дръпнете пердетата, за да създадете приглушена светлина, но не пълен мрак, все пак е ден.

Ако то протестира ожесточено срещу следобедния сън, прочетете му приказка или поиграйте на по-спокойна игра. Не пускайте телевизора, колкото и изкушаващо да ви се струва.

Кажете му да си легне, без да спи. Просто да полежи. Ако има нужда от сън, малкото човече ще заспи неусетно.

Можете да използвате и този трик – да си затвори очите и да се опита да чуе как стомахчето му работи, за да смели храната, да си представи каква рисунка ще ви нарисува след малко…всичко, свързано с успокояване на съзнанието, което ползват и възрастните преди да заспят.

Не го насилвате да спи. Следобедният сън не е повод за конфликт. Няма да спечелите нищо, ако превърнете този хубав момент от деня в битка. Във възратта на 3-5 годишните всеки конфликт е добре дошъл за малкото човече, защото то така се утвърждава.

Ако прекалено много настоявате да спи, то енергично ще ви отказва, само за да се почувства независимо. Така че, без драми.

Още повече, ако вашето дете може да изкара целия ден без сън, една „насилствена“ дрямка следобед ще попречи на заспиването вечерта.

Ако усилията да заспи следобед се увенчаят с успех, оставете детето да си поспи, но не повече от два часа и половина – това са два пълни сънни цикъла.

Contact us