Детето ми е влюбено

Детето ми е влюбено

Всеки от нас като малък е имал своята първа любов, често още в детската градина. И много от нас са страдали, че възрастните наоколо са се отнасяли с насмешка и подигравки към сериозните ни чувства.

За да не страда и вашето дете, а и за да сте подготвени и вие за първата любов на детето си, ето какво съветва френския психоаналитик Никол Фабр.

Отнесете се сериозно

Чувствата на децата са също толкова истински, колкото и чувствата на възрастните. Влюбеното дете, както и влюбеният възрастен, иска да прекарва възможно най-много време с обекта на любовта си, да му засвидетелства чувствата си с малки жестове и подаръци, да стои и да мечтае за следващата среща.

Много е важно да уважавате тези чувства, да не ги подценявате и да не му се подигравате. Не бива обаче и да подхранвате някакви очаквания у детето, че това ще продължи „завинаги“. Избягвайте да говорите за „гаджето“, да разпитвате или с престорено сериозна интонация да се опитвате да измъкнете някаква информация. Децата усещат фалша.

Запазете дискретност. Щом детето ви е споделило, че харесва някого в училище, не бива това да се превръща в темата на семейната вечеря. Децата се притесняват, когато вниманието е насочено към тях особено като говорим за чувства.

Ако играят на възрастни

всички деца се влюбват, винаги са го правили. Предизвикателството на нашето време обаче е, че образът на любовта неизменно се свързва (или заменя) с образа на секса във филмите, предаванията и разговорите на възрастните.

Затова не е изключено децата да се опитат да повторят някои жестове на възрастните, да „играят на секс“ или да искат да се целуват „като големите“.

Още повече, във възрастта между 3 и 5 години децата развиват силен интерес към собственото си тяло и тялото на другарчето.

Ако хванете детето си с друго дете да прави „забранени“ неща, трябва да обясните твърдо, че това са неща, които правят само възрастните.

Кажете нещо като „Това не е детска игра, не можете да го правите, защото сте още малки“. Бъдете твърди, но не им се карайте, не крещете, не ги засрамвайте и подигравайте, защото това може да окаже сериозно влияние върху сексуалното им развитие по-нататък.

Любовната мъка

Рядко любовта трае вечно, така че никой не е застрахован срещу любовна мъка. Нашите деца също не са.

Когато видите, че детето ви страда, отнесете се към него както се отнасяте към възрастен човек, преживял любовно разочарование – успокоявайте и утешавайте.

Помогнете му да преживее мъката си, като му покажете как да преодолее болката си. Първо му дайте възможност да си потъгува. Вашата роля е да му съчувствате, но не и да нападате „бившото гадже“ задочно.

Разкажете на детето си, че се случва хората да спрат да се харесват, но това не значи, че някой е виновен или че е има повече недостатъци, отколкото качества.

Предложете му отново да се обади на старите си приятелчета и да се развесели с тях.

Не го засипвайте с разкази за вашите любовни разочарования, освен ако то само не прояви интерес.

И не забравяйте да го прегърнете. Така ще му вдъхнете увереност, че каквото и да се случва, вкъщи винаги ще намери утеха.

Всички тези силни чувства вероятно ще завладеят детето ви някъде в детската градина, едва ли по-рано.

Contact us