Детето ми няма приятелчета. Защо?

Детето ми няма приятелчета. Защо?

Детето ви е на 3, посещава градина, но сякаш няма приятелчета. Не го виждате да играе в двора с други деца, а стои встрани самотно.

Тъжна гледка за всеки родител, а за самото детенце не е по-весело.

Ето няколко причини, поради които детето ви може да няма приятелчета и как да му помогнете да се справи с тази ситуация.

Живеете изолирано

Децата се учат най-добре от личния пример на родителите си. Ако вие често се събирате с приятели, общувате свободно с непознати хора и включвате детето активно в социалния си живот, то ще знае как да подходи със себеподобните си и завързването на приятелства за него няма да е проблем.

Ако обаче сте по-изолирани (причините може да са най-различни), детето ви няма да има живия пример на социалните контакти между хората и това може да е причина за неговата стеснителност.

Решението е да посъживите малко срещите си с други хора, било то и съседите. Организирайте вечеря за колеги от работата или се разберете за съвместна разходка.

Ако не сте стеснителни, може да се заговорите и с други родители в парка, децата винаги са благодатна тема. Така малкото човече ще почерпи от вашия пример и ще го приложи в детската градина.

Детето ви е по-малко

В тази възраст (от 3 до 5 години) разликата във възрастта между децата се усеща много силно, дори да говорим за няколко месеца.

Ако вашето детенце е сред по-малките в групата, то не може да играе наравно с другите деца, защото все още няма тези двигателни и емоционални способности.

Това, което може да направите, е да поканите 1-2 деца от групата у вас. Така, в по-тесен кръг, по-големичкото ще се заиграе с по-малкото и двете ще се опознаят по-добре.

Детето ви е преждевременно развито

Има случаи, в които децата нямат другарчета на своят възраст, защото ги намират за „бебета“.

Ако и вие си имате такъв малък професор, ваш дълг е да се съобразите с интелектуалното му ниво и да му намерите адекватни занимания.

Говорете с директорката детето ви да бъде прехвърлено в група с по-големи деца. Намерете му извънкласно занимание, което да го развива, но и да го срещне със „себеподобни“.

В никакъв случай обаче не му „напомпвайте“ самочувствието, защото децата лесно се възгордяват и спират да полагат усилия.

Въпрос на характер

Има хора, които обичат да съзерцават и такива, които обичат да са в центъра на действието. Наблюдавайте детето си на детската площадка и лесно ще разберете от кои е.

Ако във вашия случай си имате малък наблюдател, помогнете му да развие смелостта си, но чак след като е огледал и изучил всички подробности от заобикалящия го детски свят.

И не правете генерални заключения за характера на детето си – има много време, докато се превърне в утвърдена личност.

Contact us