Децата и екрана: спазвайте правилото 3-6-9-12

Децата и екрана: спазвайте правилото 3-6-9-12

Компютър, телевизия, видеоигри…един родител винаги се чуди дали детето му не прекалява с този тип развлечения, от кога най-рано може малкото да играе на видеоигри или да гледа само филмчета.

Проф. Серж Тисрон от Френската педиатрична асоциация има лесно решение на тези въпроси.

Той предлага родителите да се водят от правилото 3-6-9-12. Ето какво значи то:

 

Никаква телевизия преди 3-годишна възраст

Децата под тази възраст не трябва да прекарват време пред телевизора. Движещите се картини, звука, светлината силно вълнуват малкото дете и заемат цялото му съзнание.

Затова педиатрите препоръчват преди навършване на три годинки, детето да е възможно най-малко пред телевизора.

След това избирайте внимателно програмите, които детето ви да гледа, а времето пред екрана не трябва да надвишава 30 минути на ден.

За доброто на детето ви, не поставяйте телевизор в стаята му.

 

Никакви видео-игри преди 6-годишна възраст

Детето развива моториката и въображението си благодарение на играчките, рисуването, моделирането и играта с другите деца.

Ако прекалено рано му покажете колко лесно е да се натискат две копчета на конзолата и цялото действие да се развива на екрана, това ще повлияе негативно на цялостното му развитие, както и на креативността му.

Все пак, игрите спомагат за развиването на определени качества, така че можете да играете с детето си от време на време, но заедно.

 

Интернет с родителски контрол от 9-годишна възраст

Първите стъпки в интернет детето ви трябва да направи с ваша помощ. Покажете му сайтове, които са подходящи за него и го предупредете за опасностите, които може да срещне, ако споделя лична информация в Мрежата.

Интернет без контрол след 12-годишна възраст, но с определени правила

 

На 12 години детето ви вече може само да използва Мрежата, но вашата намеса все още е необходима.

Не го оставяйте да виси пред компютъра с часове, погрижете се да няма достъп до сайтове за възрастни и му покажете, че интернет не е само игри, а и източник на знания.

Contact us