Деца-терминатори: когато малките чупят всичко

Деца-терминатори: когато малките чупят всичко

Играчки, книги, посуда – нищо няма шанс за оцеляване, щом попадне в ръцете на малкото ви човече.

Нарочно ли го прави или просто се забавлява? Френската психоложка Изабел Барбие има няколко идеи как да се справите с този проблем.

Проблемът

Детето се ядосва бързо, когато не успее да сложи едно кубче върху друго и хвърля всичко. Ако случайно стигне до някоя чаша, моментално я хвърля на земята и с радост гледа разбитите парченца. Нарочно удря камиончето в стената докато не започнат да хвърчат части.

Това определено е опасен и скъп начин за изкарване на енергия и показване на сила. Такъв тип поведение е притеснително, когато нищо не може да накара малкото човече да действа по-внимателно.

Превръща се в опасно, когато жертва стават стъклени и порцеланови предмети, електрически уреди.

Има различни причини, които водят до такова поведение.

Детето ви е нетърпеливо

То иска да сложи един предмет в друг. Не става и той разхвърля всичко. Нормално е, защото има разминаване между желанието му да направи нещо и възможностите му. Да се научиш да преценяваш силите и ситуацията е нещо, което се научава с времето.

Най-вероятно играта, която сте му дали, не отговаря на неговата възраст и способности и то затова не може да се справи.

Винаги поглеждайте възрастта, изписана на опаковката и не се опитвайте да изпреварите времето, като купувате играчки за по-големи деца.

Самите вие също може да се намесите и да покажете на детето как точно да постави предметите или пък да му покажете друго, по-лесно занимание.

Детето ви е любопитно

За вашето дете откриването на света е свързано с пипане на всичко. Това е най-нормалното нещо за едно дете – за тях ръцете и устата са много силен източник на информация за нещата.

Чупенето на неща е част от процеса на опознаване на света, така че не можете да го спрете.

Можете обаче да направите заобикалящата го среда по-безопасна. Забравете за дизайнерските подредби на дома. Приберете всичко чупливо нависоко, заключете повечето шкафове, а отворените напълнете с безопасни за детето съдове и прибори.

Детето ви чупи, защото иска да привлече внимание

Ако често оставяте детето само, ако не си играете с него и му обръщате внимание само когато трябва да му направите забележка, то бързо ще се научи да използва белите, за да привлича вниманието ви.

За да намалите тези прояви, отделяйте на детето си всеки ден поне по 20 минути или колкото ви позволява графика, но нека през това време да не се занимавате с нищо друго.

Играйте заедно, говорете си, стойте до него докато то си играе. Така то ще се успокои, че мама и татко го обичат и му обръщат внимание.

Contact us