Запознайте детето си с пролетта

Запознайте детето си с пролетта

Пролетта е тук. Радваме й се всяка година заради по-дългите дни, топлото време, птичките и раззеленяването на дърветата.
За да се радва и вашето детенце на пролетта е хубаво да го „запознаете“ с този прекрасен сезон като му покажете красотата на природата.
Даваме ви няколко съвета за развлечения на открито, с които вашето дете постепенно ще усети красотата на сезона.

 

Цветя за мама

В парка или в градината вече има маргаритки, парички и глухарчета. Покажете на детето си цветята, оставете го да откъсне едно или две.

Покажете му как хвърчи глухарчето като го духнеш и как се сплита венец от маргаритки. Не забравяйте да му обясните, че сокът на глухарчето е отровен и не трябва да се пипа.

Когато се разхождате, му покажете как с всеки изминал ден клоните на дърветата се раззеленяват, появяват се пъпчици, а после и цветове, които ухаят невероятно.

 

Песента на славейчето

Обърнете му внимание на песента на птичките. Чуват се рано сутрин преди всички да сме се отправили на работа с автомобилите си, чуват се и когато се разхождаме в парка.

Дори да не разпознавате птичките по песента им, обяснявайте всеки път, че това, което чува, е птича песен, че птичките са били на топло през цялата зима, а сега през пролетта пеят от радост, че отново е топло и т.н.

Вземете филия хляб и нахранете заедно гълъбите и врабчетата в парка. Ако имате късмет, може да се присъедини и някоя друга красива птичка с шарено оперение.

Пролетта е времето, в което щъркелите и лястовичките също се връщат от толите страни и се настаняват в гнездата си. Разкажете на детето си, че това са къщите на птиците, че птичките ги строят сами и че там гледат малките си пиленца.

 

Охлю-Бохлю, покажи си рогата

След свежия пролетен дъжд излезте в близкия парк с детето си за лов на охлюви. Малките мекотели с къщичка на гърба са съвсем безобидни и децата страшно ги харесват.

Проследете пътя на животинчето и обяснете как охлювчето се прибира в къщичката си когато се уплаши, че няма крачета, но се плъзга като накъдря долната част на телцето си и т.н.

Децата са изумени от тези същества и често ги носят вкъщи като домашен любимец. Няма проблеми, стига да осигурите на охлювчето удобна кутия с пръст и листа, затворена с прозрачен капак с дупки.

 

Пикник в парка

Разходките сред природата най-силно впечатляват децата. Малките също се вълнуват, защото от кошницата на мама излизат какви ли не вкусотии, които спокойно могат да се ядат с ръце, всички са седнали на земята и така слизат на нивото на очите на детето.

Има и много игри, които могат да се играят на открито, като най-любими ще си останат гоненицата и криеницата.

Contact us