Как да играем правилно с детето си?

Как да играем правилно с детето си?

Мечтата на всеки родител е да остави детето си в кошарката, то да играе тихо с часове, а измореният родител да има време за себе си.

И в това няма нищо лошо.

Лошо е когато се случва непрекъснато, защото основната роля на родителите е да помогнат на детето си да порасне, като му показват постепенно големия и прекрасен свят, в който живеем.

За това е много важно родителите да взимат активно участие в игрите на децата си. Това не са само занимания за запълване на времето, а начин детето ви да опознае света. Когато му подарите нова играчка, съобразена с възрастта му, седнете заедно с него и наблюдавайте внимателно как то ще се отнесе към нея.

Със сигурност първо ще я разгледа от всички страни. Вероятно ще я опита и на вкус, ако е в тази възраст.

Може би ще успее случайно да натисне някое копче и да издаде звук с нея.

Тук вече се намесвате вие. Трябва да му покажете всяка функция на играчката поотделно.

Повторете няколко пъти, докато детенцето ви само започне да го прави. Не натискайте всички копчета едновременно, защото това само ще обърка детето и играчката бързо ще му омръзне.

Можете да измислите история, в която да включите играчката в ключов момент.

Ако е от тези, които имитират звуците, издавани от различни животни, припомнете си някоя от приказките за животни и „озвучете“ с подходящите звуци патето, кукувичката или петлето от историйката.

Така детенцето ще усвои нови знания, ще започне да свързва образа на животното и звука, който то издава.

Или пък ще се научи, че като натисне жълтия клавиш, ще чуе една мелодийка, а като настине синия – друга.

Не трябва да изпадате и в другата крайност – да се опитвате да налагате строги правила за игра с играчките с думите „така ще си играеш, не иначе“.

Най-важното умение, което играчките трябва да развиват, е въображението на децата. Така че, след като сте му показали всички функции, го оставете да експериментира самичко.

А вие се насладете на няколкото минути спокойствие, докато мъничето е потънало в игра.

Contact us