Как да изберем подходящата играчка за детето

Как да изберем подходящата играчка за детето

Играчките са от изключителна важност за психическото и физическо развитие на детето. Още от първите месеци от живота му то открива света благодарение на играчките.

Затова не бива да се подценява избора на играчка и да се купува каквото и да е.

Ако искате да изберете правилно играчката за детето си, трябва да се съобразите с няколко фактора, като това колко голямо е детето и какви са възможностите му.

Всяка възраст има своите изисквания. Играчките за по-малките са простички, а за по-големите се усложняват.

За децата от 0 до 6 месеца почти не са необходими играчки. Няколко цветни картини до леглото и една люлееща се играчка за количката са достатъчни, за да се развият зрителните способности на бебенцето.

Когато започне да хваща, дрънкалките ще са най-добрият му приятел.

По-интересни стават играчките за децата над половин годинка. Тогава настъпва времето на първите музикални играчки.

То с удоволствие натиска различните копчета и слуша различните звуци и мелодии, които играчката издава.

За деца под една годинка изберете играчки с големи клавиши или бутони, които да могат да се натискат от неуверената детска ръка.

Навърши ли една годинка, време е да се запознае с формите, звуците, които издават различните животни и да развие фината моторика на ръцете.

Може да придобие първоначална представа и за числата.

За тази цел може да му поднесете играчка, която да съчетава повече функционалности – да издава звуци като различни животинки, да показва цветовете и формите и да е занимателна.

В периода от навършването на първата до навършването на втората годинка детето все повече ще иска да прави това, което правят мама и татко.

То ще иска да борави с предметите, с които боравите и вие, но сами знаете, че това не винаги е възможно.

За това е хубаво в тази възраст да му дадете играчки, които да наподобяват предмети от реалния живот – лаптоп, ключове, телефон.

Така то ще се чувства „голямо“, че има свои собствени вещи и няма да рискувате да счупи или загуби истинските.

След двегодишна възраст може да започне обучението такова, каквото го помним от училище – с въпроси и отговори.

Разбира се, всичко е на съвсем първоначален етап и темите са свързани с ежедневието – видовете животни, плодове и зеленчуци, превозните средства, различните професии.

Интерактивни игри, които задават въпроси, а детето натиска верния отговор, са особено подходящи за тази възраст.

С наближаването на училище можете да се погрижите за по-лесната адаптация на детето от света на игрите към света на учението с помощта на занимателни буквари и книжки.

Тази възраст е подходящ момент и за въвеждане на чужд език, отново с помощта на играчки и игри.

Когато поднасяте новата играчка на детето си, се уверете, че то е в добро настроение и спокойно и че вие самите ще имате време да разгледате новата придобивка с него.

Така ще сте сигурни, че детенцето ви ще хареса новия подарък, ще му обърне внимание и ще заобича миговете, прекарани с новата играчка и вас.

Contact us