Как да избираме образователни играчки за детето си – съветите на психолозите

Зимните коледни празници са зад гърба ни. Но това съвсем не означава, че родителите са освободени от задължението да продължават да работят по посока развитието на техните деца. Включително и чрез покупката на играчки. Често възрастните подценяват тяхната значимост, възприемайки ги само като форма на забавление. Но играчките, особено съвременните образователни играчки, биха могли да изиграят ключовa роля в развитието на редица умения, фината моторика, интелектуалните способности и дори високото ниво на емоционална интелигентност при децата.

Днешните психолози застават категорично зад това твърдение. Те споделят, че тайната е в правилния избор на образователни играчки. Психолозите подчертават, че от значение е не броят, а типът пособия. Нещо повече – експертите са на мнение, че затрупаната от играчки стая може да бъде вредна за едно дете. Ето защо препоръката им към родителите е да подхождат с внимание в избора си на образователни играчки, а за целта предлагат и конкретни насоки.

Вижте как да избираме образователни играчки за детето си според съветите на психолозите.

Не подценявайте обикновените, просто устроените играчки

Тяхното предназначение е да отключат детското въображение. А това е възможно само с една наистина проста на вид играчка. Колкото по-обикновена, а дори и скучна е тя, толкова по-стимулираща ще бъде върху детския мозък и толкова повече варианти за нейното използване могат да бъдат измислени. Така например, с телефона детето може да прави само едно нещо – да гледа видеоклипове, но със сет от дървени кубчета може да  се измайстори замък, да се направи магистрала за количките, да се загради пространство за зоокът и какво ли още не!

Влиянието на музиката в образователните играчки

Според психолозите наличието на музикален елемент в съвременните образователни играчки има силен стимулиращ ефект. Освен че привлича и задържа вниманието, музиката развива умения като памет и асоциативно мислене. Тя поддържа интереса, с което осигурява много по-продължителен период от време, в което една играчка ще остане привлекателна за малчуганите. Ето защо образователните играчки с аудио ефекти постигат много по-голям успех от така наречените „тихи играчки“. Чудесен пример е нашето Музикално пиано, което помага на най-малките бързо и лесно да придобият основни знания за цветовете, числата и околния свят по изключително забавен и вълнуващ начин.

Таблет за деца – перфектният избор в категория „като възрастните“

По данни на детските психолози все повече деца до 6-годишна възраст буквално израстват пред екраните. И тук не става въпрос само за гледане на телевизия. По-тревожно за специалистите е ранното пристрастяване към дигиталните устройства, които могат да бъдат пагубни за крехката детска психика, очното здраве и интелектуалния им капацитет. Интересното е, че според психолозите малчуганите посягат към телефона не толкова от любопитство към самата джаджа, колкото от желанието да подражават на мама и татко. Специалистите допълват, че забраната не е ефективен метод да отучите детето от устройствата. Напротив – тя ще увеличи интереса му към тях. По-надеждно е да предложите алтернативен вариант, който да е съобразен с детските потребности и нужди, а именно детски образователен таблет. Различните модели са пригодени за съответните възрасти, а най-голямото му предимство е, че развива качества като любознателност, памет и концентрация.

Детството е игра, всеки ден носи нов урок. Като родители ние сме отговорни пред децата си да поощряваме този процес, да насочваме и възпитаваме, а не просто да ги затрупваме с вещи, от които няма особен смисъл и ефект. Затова ако ще купуваме играчки, нека са образователни, окуражаващи и стимулиращи!

Детски образователен таблет Thinkle Stars – Безопасност на пътя
Музикална играчка Thinkle Stars – Умният таралеж; с над 100 мелодии; асортимент
Детската музикална играчка Thinkle Stars – Пиленце

Contact us