Как да научим детето да си играе самичко

Как да научим детето да си играе самичко

Още на 3-4 месечна възраст, когато започне да проявява интерес към околния свят, детенцето имат способността да се занимава и самичко за известно време.

Ето няколко съвета как да стимулирате самостоятелността му.

Оставете го на спокойствие

вярно е, че най-добрия начин да научите детето си на нещо, е да играете заедно с него. Все пак, то има нужда и от малко самостоятелност, от време, в което самичко, със собствен ритъм да открива и опознава света.

Затова му давайте възможност да си играе на спокойствие. Например след като се събуди, детето обикновено лежи кротко и гука на ръцете си или на играчките.

Оставете го да продължи тази игра докато не се размрънка. Чак тогава се появете в бебешкото полезрение. Разбира се, играчките в детското легло трябва да са не повече от две и напълно безопасни за бебето.

Създайте му приятна среда

Сложете детенцето си на удобно и безопасно за него място и разположете няколко играчки на една ръка разстояние.

Много подходяща е и т.нар активна гимнастика – одеялце, над което има арка с играчки.

Хубав режим

За да е спокойно детенцето, то трябва да знае кое след кое действие следва в ежедневието му. За това е добре да се придържате към определен режим на сън, храна и игри.

Ако оставяте детето си в подходяща за игра обстановка всеки ден по едно и също време, то ще се научи с времето да се забавлява самичко. Не го разсейвайте с телевизор и радио.

Може да седнете да си играете до него, но без да му обръщате внимание. Нека да види от личния ви пример, че не е нужно мама да участва в игрите.

Излезте от стаята

може да е очевиден съвет, но повече майки инстинктивно стоя до децата си, което е съвсем нормално.

Все пак, ако сте сигурни, че детето ви е на безопасно място – в кошарата или в леглото си и има до себе си няколко играчки, излезте от стаята.

То може да протестира в началото и да се размрънка за кратко, но после ще се заиграе.

Естествено, ако мрънкането прерасне в жалостив плач, се върнете в стаята и гушнете детето си.
В началото може да му говорите от другата стая, за да се успокоява от гласа ви.

Не бързайте да помагате

Това е важен съвет изобщо за възпитанието на децата. Оставете го да се „помъчи“ малко. Ако кубчето не иска да се закрепи върху другото или ако топката е отишла прекалено далеч, не бързайте да се намесвате.

Детето ви трябва само да свикне да решава проблеми, иначе ще разчита на вас цял живот, а това не е добре за изграждането му като самостоятелна личност.

Ако видите обаче, че детето ви силно страда от вашето отсъствие от стаята, не го насилвайте. Така или иначе все някога ще се научи.

Contact us