Как да стимулираме говора у най-малките

Как да стимулираме говора у най-малките

Най-големият скок в развитието на детето след две годишна възраст безспорно е началото на говора.

Момент, който някои родители чакат с огромно нетърпение, изморени от опитите си да разкодират нечленоразделните звуци на малките си наследници.

Говора, както и всички други дейности, децата научават като имитират. Така че – говорете, говорете, говорете.

Но не само това. Ето как да го правите по-добре.

Говорете правилно

Не бързайте и изговаряйте думите ясно. Използвайте кратки и прости изречения, но в никакъв случай на бебешки език. Препоръчително е да използвате една степен по-трудно изречение от това, което детето може да каже.

Например, ако то казва „Иска ябълка“, вие трябва да кажете „Искаш ли да ти дам ябълка“.

Това се отнася с пълна сила и за задачите, които поставяте на детето си. Ако искате да си облече якето, му го кажете ясно – „Облечи си якето“, а не „Хайде да облечеш якенцето, защото сигурно баба ти вече ни чака“.

Оставете детето да говори

Ако малкото човече вече има някакъв речников запас, оставете го да се изразява свободно.

Бъдете търпеливи, изчакайте го да разкаже всичко, което му е на сърцето, дори да говори грешно. Не му довършвайте изречението, нетърпеливи да преминете към следващото.

Не предугаждайте желанията му, а го оставете да назове нуждите си. Разпитвайте го за всичко, което се е случило през деня, задавайте конкретни, допълнителни въпроси – „Пързаля ли се на пързалката“, „На коя пързалка – на малката или на голямата?“.

Ако трябва, наложете си да броите до 10 преди да отговорите вместо детето си.

Помогнете му с думичките
Когато детето ви изпитва чувства, все още му е трудно да ги назовава. Затова, когато е радостно и скача наоколо, кажете на глас – Радостен си, нали.

Разказвайте очевидното

Най-най-добрият начин детето ви да научи кое какво е, е като му разказвате всяка своя постъпка.

Да, изморително е, но си струва.

Разказвайте му какво правите във всеки един момент – обуваме обувките, връзваме връзките, закопчаваме якето, взимам си чантата и излизаме на раходка.

Слезте на нивото му

Буквално. Наскоро учени доказаха, че децата се учат да говорят най-вече като гледат родителите си в устата. Впрочем, така се учат да говорят и възрастните, когато става дума за чужд език.

Така че клекнете до детето си, застанете лице в лице и си приказвайте за каквото решите.

Така ще дадете възможност на детето ви да види как се оформят устните за различните звуци, как мърда езика и как звуците излизат от устата на мама.

Следващия път, когато си мислите, че детето „не ви чува“ и си прави оглушки, клекнете срещу него и му кажете в лицето това, което искате да направи. Ще видите, че молбата ви ще бъде изпълнена.

Contact us