Кога децата създават приятелства

Кога децата създават приятелства

Взаимоотношенията на децата с околните минава през различни етапи. В началото малкото човече приема себе си и майка си за едно цяло, а всички останали са „Другите“.

Чак към първата годинка малкия човек започва да разбира, че е отделна личност и че хората сами по себе си са отделни личности.

На едни се усмихва, от други се разплаква – показва предпочитанията си също както възрастните хора.

Между 12 и 15 месеца (годинка и 3 месеца) детето е във фазата на имитацията. Тогава започват първите взаимоотношения с другите деца, първите споделени играчки, но и първите караници.

Следващият етап е от 15 до 18 месеца.

Тогава детето вече има речник от двадесетина думички и това е началото на „социалните“ игри.

Децата започват да играят едно с друго, а не просто едно до друго. Сега се формират и първите детски приятелства.

Към две годишна възраст малкия човек е осъзнал напълно, че е отделна личност и с удоволствие защитава собствената си територия с енергично „не“ на всичко, което му се предложи.

Тук ще ви се наложи често да взимате участие в детските спорове за играчките, защото малките деца трудно дават любимите си вещи.

Ваша задача е да му обясните, че е хубаво да дава нещата си на другите, че трябва да пази чуждите играчки и че всичко може да приключи по мирен път, без плач и караници.

Към две годинки и половина децата могат да сформират истинско детско общество, ако бъдат събрани в една стая.

Те успяват да играят сами, разпределят си играчките, имат предпочитани другарчета.

Тъй като вече децата ви могат да комуникират по-свободно, можете отсега да ги научите как да разрешават конфликтите помежду си, да ги научите да делят „по равно“ и други нужни за общуването в света на възрастните умения.

Contact us