Кога да наказваме децата си

Кога да наказваме децата си

Най-важната задача на родителството е да превърнем малките плачещи вързопчета в добре възпитани възрастни.

За тази цел родителите впрягат в работа всякакви средства – нежности, подаръци, крясъци, наказания, забрани, прегръдки, мили думи, сълзи и молби.

В днешно време се наложи мнението, че децата трябва да се наказват възможно най-малко, да се ограничават възможно най-малко и като цяло да се оставят да правят каквото си искат.

Донякъде обаче.

Защото, направите ли го, рискувате да отгледате абсолютно неконтролируем, несъобразяващ се с околните, несоциален човек, завъртял света около собствените си желания.

Не трябва да се изпада и в другата крайност – всичко да е забранено, всичко да е „не“, защото така детето ще се превърне само в подобие на човек, без развит потенциал, без интереси, без цели.

За да определите къде е границата между двете и да се движите в златната среда, можете да използвате два прости въпроса, които да си задавате всеки път, когато се чудите дали да се намесите в поведението на детето си или не.

Първият въпрос е „Има ли опасност, ако не се намеся“. Ако отговорът е „да“, т.е поведението на детето ви е опасно физически за него, за другите или за заобикалящата го среда, трябва да се намесите.

Ако виждате, че има непосредствена опасност (непосредствена, а не предполагаема) за здравето на детето ви и на други хора, се намесвате веднага, без да се колебаете.

Ако отговорът е „не“, преминавате към следващия въпрос – „Ако не се намеся, ще има ли това поведение влияние върху детето ми след 10-20 години“. Ако и тук си отговорите с „не“, оставяте детето да прави това, с което се е захванало.

Ако обаче смятате, че сегашните постъпки на детето ви ще се отразят на личността ми като възрастен, се намесвате по подходящ начин.

Например, детето ви иска само да избира дрехите си за детската градина и всеки опит да го облечете както вие искате, завършва с драма.

Опасно ли е това поведение за здравето на детето ви? Не.

Ще се отрази ли на живота му след 10-20 години? Не. Вкусът на детето ви към дрехите ще се променя много често, докато се установи, а и кой знае – може да отглеждате бъдещата Коко Шанел.
И още един пример – детето удря родителите си, когато не му разрешат нещо.

Опасно ли е това поведение за здравето на детето или околните? Не, защото детето не се наранява, а няма сила да удари болезнено родителите си.

Ще се отрази ли на живота му след 10-20 години? Да, защото детското насилие може да прерасне в истинско насилие като възрастен. Следователно родителите на такова дете би трябвало да се намесят и да предотвратят това поведение, разбира се, с мирни средства.

Contact us