На почивка: помогнете му да се адаптира

На почивка: помогнете му да се адаптира

Родителите чакат отпуската през цялата година и с радост приемат промяната, пътуването и хотела, в който ще прекарат седмица или две.

Не така стоят нещата с техните деца. Малките човечета трудно приемат промените и реагират на новостите с мрънкане, залепване за полата на мама и лошо настроение.

Основният проблем на децата по време на отпуска е страхът от непознатото.

Светът на едно дете е по-малък от света на възрастните и то се чувства сигурно в този малък свят.

Когато всичко изведнъж се промени, детето губи почва под краката си и започва да изпитва страх.

За това отделете време да го запознаете с мястото, на което ще почивате. Разгледайте всички стаи от къщата или обиколете етажа на хотела, в който сте се настанили.

Покажете му банята, леглото, къде ще се храните, къде ще се забавлявате.

Позволете му да участва в разопаковането на багажа и подреждането на вещите ви на новото място.

Нека то само избере къде ще стоят играчките му и на кое легло ще спи. Не забравяйте да вземете от вкъщи любимия му предмет за заспиване, това успокоява много малките деца.

Гушкайте го повече първите дни и не му се сърдете, ако иска да го водите навсякъде за ръчичка. Придружете го първите пъти, докато събере кураж.

Първите няколко дни е хубаво дори да играете заедно – на плажа, в морето. Има много забавление за родители и деца, които можете да си измислите.

Така ще прекарате истински качествено време с детето си, а то ще натрупа смелост на новото място и отново ще му се прииска да е по-самостоятелно, също както в града, в който живеете.

Можете също да сте посредник и в запознанството му с други дечица. Съвсем скоро детенцето ви истински ще се забавлява и възползва от ваканцията.

Contact us