Подкаст с Ива Александрова и темите за ранното детско развитие

Подкаст с Ива Александрова и темите за ранното детско развитие

За втора поредна година Thinkle Stars e основен партньор на логопедите от Логопедия.БГ. Тази година сме подготвили интересна и една по-различна кампания, базирана на създаване на съдържание по темите отглеждане и възпитание на деца. Целта ни е стимулиране на ранното развитие и подкрепа в откриването на решения за ежедневните въпроси, които си задава всеки родител.

Периодът от раждането до третата година e от изключителна важност за развитието на всяко дете. Веднага след раждането, родителите инстинктивно се фокусират върху физическото развитие на своето дете – ръст, тегло, хранене, хигиена и сън. Много скоро след това, възникват и въпроси относно развитието на детето в други области.

За родителите, които искат да разберат какво да очакват и как да подкрепят развитието на своите деца, препоръчвамe да се запознаят със стандартите за ранно детско развитие и учене. Книгата „Твоето невероятно дете“ на водещата подкаста Ива Александрова разкрива как да работите с тези стандарти и да ги приложите на практика.

Един интересен аспект от развитието на децата е дилемата между знанията и уменията. Докато много родители се фокусират върху това какво знае тяхното дете (например имена на предмети, цветове и числа), специалистите по ранно детско развитие акцентират върху уменията. В действителност, уменията са ключови за дългосрочното развитие на детето.

Двигателните умения, например, са основни за развитието през първата година. Те се развиват последователно, като детето първо научава да контролира главата си, след това тялото и накрая краката. Тези умения не само подпомагат физическото развитие, но и помагат на детето да разбере околната среда.

Двигателните умения не само позволяват на детето да се придвижва, но и да разбира света около себе си. Те му помагат да разбере не само какво е предмет, но и какво може да направи с него.

Ако трябва да избирате дали детето да знае или да може, то аз горещо ви препоръчвам да изберете уменията пред „академичните знания“ поне за периода на първата година.“, съветва Ива Александрова.

След като детето успешно премине през първата година на своя живот, акцентът в неговото развитие през втората година се премества към усъвършенстване на движенията, развитие на уменията за хранене, укрепване на вниманието, фината моторика, имитацията и активния растеж на пасивния и активния речник на детето.

Движения: Детето продължава да става все по-уверено в ходенето и качването. За да го насърчите е необходимо да му осигурите среда, в която трябва да обезопасите ръбове и вратички на шкафове и да поставите чупливи предмети на високо.

Фина моторика: Децата започват да комбинират предмети, като например поставят играчки една в друга или една над друга. Подходящи играчки за развитието на фината моторика са кули от кубчета, рингове за нанизване и други.

Хранене: Децата проявяват интерес към приборите за хранене и започват да правят опити за самостоятелно хранене.

Езиково развитие: Въпреки че децата бързо натрупват пасивен речник (думи, които разбират, но не произнасят), активният им речник също се разширява. Жестовете, интонацията и мимиката продължават да играят ключова роля в комуникацията.

В периода между първата и втората година децата натрупват познания за света благодарение на самостоятелното придвижване и играта с родителите. Без вашето активно участие това няма да случи в необходимите срокове. В този период насърчавайте движенията, развитието на фината моторика и пасивния и активния речник на децата като играете, общувате и взаимодействате с тях.“. Вслушайте се в тези думи на Ива Александрова, избирайте подходящи играчки за вашето дете, които да развиват неговите умения – образователни, интерактивни, музикални.

Детска музикална играчка Thinkle Stars – Първи знания
Интерактивно килимче Thinkle Stars – Малкото пингвинче
Детска музикална играчка Thinkle Stars – Жабка

Contact us