Първа среща с морето

Първа среща с морето

Една вълничка само е погалила крачетата му, но то вече пищи от ужас. Малкото ви съкровище гледа с подозрение Голямата вода и няма никакво намерение да цапа весело из нея.

Нормално е, всяко ново нещо плаши децата. Ние обаче сме подготвили няколко съвета за това как да помогнете на детето си да свикне с водата, безопасно.

На първо време трябва да се откажете от идеята да учите детето си да плува преди да е навършило 5-6 години. Докато чакате обаче, може да го приучите да обича морето, да си играе на брега и смело да цапка между вас и половинката ви.

Трябва обаче да спазвате няколко важни правила. Ето ги:

Правило едно – пазете детето

Изчакайте бебето да навърши 1 годинка, преди да го топнете в морето за първи път.

Детето трябва да е здраво, а вие трябва да сте плътно до него през цялото време.

Не го изпускайте от поглед дори за една секунда, дори то да е клекнало до вас и да си играе с вълните. Малките деца могат да се удавят в 20 см вода, не го забравяйте.

Правило две – пазете кожата

Освен задължителната шапка на главата и слънцезащитен крем на тялото, детската кожа може да се увреди и от солта и хлора в басейните.

За това след всяка баня измивайте детето с прясна вода, а след плаж го мажете с хидратиращ бебешки лосион.

Избягвайте слънцето от 11 до 17 часа. Това значи изобщо да не сте на плажа през това време, а не просто да се скриете под чадъра.

Правило трето – плувайте заедно

Влезте във водата стъпка по стъпка с детенцето си. Първо намокрете крачетата, ръцете и вратлето.

Гушнете го с лице към вас, за да ви вижда и да се чувства сигурно.
Окуражавайте го и му се усмихвайте много, така ще му вдъхнете увереност.

Когато усетите, че се чувства добре, хванете го под мишничките и го „влачете“ насам-натам. Така ще му покажете лекотата на движението във водата.

Ако въпреки усилията ви малкото човече пищи, сграбчва ви и не желае да се пусне за нищо на света, не го насилвайте.

Излезте на брега, сложете го на хавлията и го успокойте. Утре ще бъде нов ден, в който малкото ви човече ще е с една идея по-смело.

Не забравяйте, че поясите, ръкавелите и надуваемите възглавнички не са животоспасяващи средства и децата трябва да са под непрекъснато наблюдение.

Contact us