Скучаещо дете или синдромът на детската градина

Скучаещо дете или синдромът на детската градина

„Скучно ми е“, мрънка детето сред купища играчки в средата на стаята. Малко след това се сеща, че може да рисува с пастели по стъклото или да изпробва колко от чашите ще издържат на пускане върху плочките в коридора.

Не, детето ви не се превръща в Денис Белята, а просто не знае какво да прави. Ситуацията става още по-напрегната, когато от понеделник до петък детето в детската градина, а през уикендите си е вкъщи.

Случва се така, защото в детската градина децата имат изграден режим и различни занимания, които се редуват през половин час – музика, игри, състезание, научаване на нещо ново, обяд, сън, игри.

Де факто целият ден на детето е стриктно разграфен и то няма и една свободна минута, в която да се отегчи.

Можем да прибавим и двадесетте деца покрай него, които са неизчерпаем източник на интересни занимания, за разлика от родителите, за да разберем защо детето скучае събота и неделя.

Тази неспособност на детето да измисля само с какво да се занимава, често се нарича „синдромът на детската градина“. Заради следващите една след друга активности детето няма възможност само да развие въображението си и да си измисли самичко начини за развлечение.

Това в никакъв случай не е лошо, напротив, децата с режим се чувстват по-сигурно в деня си и са по-балансирани в поведението си.

За да се радвате и вкъщи на такава хармония, трябва да се погрижите да запълните графика на детето си и в почивните дни, но с повече свободата, така че само да може да определя заниманията си.

Започнете деня със закуска, а после разходка и куклен театър. Ако времето не го позволява, останете вкъщи и помолете детето да ви помогне с домакинската работа – да събере всички чаршафи за пране, да пренаредите гардероба или да съберете всички стари вестници и да ги изхвърлите в контейнера за хартия.

Предложете му да прави нещо с ръцете си – пластелин, изрязване на хартиени фигурки, украсяване на пано, оцветяване на бобчета.

След кроткия момент трябва да дойде отново по-активно занимание. След обяда, ако детето ви не е от спящите, пуснете филм, подходящ за неговата възраст. Така ще имате час и половина почивка.

Ако сутринта не сте излизали, направете кратка следобедна разходка и отново редувайте буйни и тихи игри. Разбира се, приключете деня с тиха игра, за да улесните заспиването.

Тези съвети важат за деца на всяка възраст, а и за възрастни, които не искат да прекарат целия си ден пред компютъра.

Contact us