Чете ли детето добре?

Чете ли детето добре?

 

Thinkle Stars подкрепя инициативата на Ива Александрова и логопедите от Логопедия.БГ за създаване на нов подкаст „Стъпка по стъпка с Ива Александрова“.

Целта на подкаста е създаване на актуално, научно базирано съдържание по темите отглеждане и възпитание на деца с цел стимулиране на ранното развитие и подкрепа в откриването на решения за ежедневните въпроси, които си задава всеки родител.

Ива Алексанрова е логопед и специалист в областта ранно детско развитие. Създател и главен редактор на най-големия уеб сайт за логопедия Логопедия.БГ.

Популярен лектор на форуми за родители, автор на десетки статии посветени на детското развитие и на две книги посветени на родителите и техните деца: бестселъра „Умно бебе“ (изд.Сиела,2018) и „Твоето невероятно бебе“ (изд. Педагог 6, 2021). Втората й книга излиза с подкрепата на фондация “Три”, която е организатор на най-големите събития за специалисти и родители в България: „Академия за родители“.

Една от темите, особено важни за развитието на детето, е това как, колко и какво детето чете.

Четенето е ключово умение, което децата развиват през учебните години. Освен разбирането на прочетеното, един от аспектите, който често се пренебрегва, е скоростта на четене.

Това е и един от най-лесните начини за проверка параметрите на качеството на четенето при децата в начална училищна възраст,

Как да разберем дали детето чете на подходяща скорост и каква е връзката между скоростта и разбирането?

  • Плавност и скорост: Детето, което чете плавно, обикновено чете и с по-добра скорост. Ако детето често спира или се обърква, това може да забави темпото на четене.
  • Разбиране на прочетеното: Скоростта на четене трябва да бъде балансирана с разбирането на текста. Някои деца четат бързо, но не улавят смисъла на прочетеното, докато други четат бавно, но разбират в детайли.
  • Самостоятелно четене: Ако детето ви чете самостоятелно и избира книги, които са подходящи за неговата възраст и умения, това е добър знак, че чете на подходяща скорост.
  • Практика: Скоростта на четене може да се увеличи с практика. Редовното четене у дома може да помогне на детето да стане по-бърз и уверен читател.
  • Техники за ускоряване: Ако считате, че детето ви чете твърде бавно, можете да изпробвате различни техники и упражнения за ускоряване на четенето, като например проследяване на текста с пръст или показалка.
  • Обратна връзка: По време на четене, давайте обратна връзка на детето си. Насърчавайте го, когато чете добре, и помагайте му да преодолее трудностите.
  • Консултация с професионалисти: Ако имате опасения относно скоростта на четене на детето си, консултирайте се с учител или логопед. Те могат да предоставят ценни насоки и ресурси.

В заключение, скоростта на четене е важен аспект от умението да се чете, но тя не трябва да бъде разглеждана изолирано. Разбирането на прочетеното и удоволствието от четенето са също толкова важни. Най-добрият подход е да насърчавате детето си да чете редовно и да му предоставяте разнообразни материали за четене.

Ако се чудите дали детето ви чете добре ето още няколко съвета, които Ива Александрова дава като пример за проверка на скоростта

За 1-ви клас: 100 печатни знака се прочитат на глас за 25,2 сек. и за 39 сек. на ум. Средна стойност 36 думи в минута.

За 2-ри клас: 100 печатни знака се прочитат на глас за 21,8 сек. и за 18 сек. при четене на ум. Средно 54 думи в минута.

За 3-клас: 100 печатни знака се прочитат на глас за 15,7 сек. и за 12,5 сек. при четене на ум. Средна стойност 76 думи в минута.

За 4-ти клас:100 печатни знака се прочитат за 12,7 сек. на глас и за 10,2 сек при четене на ум. Средно 95 думи в минута.

Детска игра Thinkle Stars – Нахрани котето
Детска игра Thinkle Stars – Имало едно време
Детска игра за правопис Thinkle Stars – Шпионска игрословица
Детска игра Thinkle Stars – Свържи предметите

Contact us