10 съвета за родителите на първокласници

10 съвета за родителите на първокласници

Първият „първи учебен ден“ е най-важният ден за следващите 12 години. Отношението на детето ви към ученето като цяло, към усвояването на нови знания, зависи от тези първи впечатления, от това как ще протече първата година.

В нея главна роля играе учителят, който ще преведе детето ви през лабиринта на ченгелчетата и чертичките и ще го превърне в грамотен човек.

За това е много важно комуникацията между родителите и учителите да тече гладко и приятелски, а не да се превръща във война, в която жертви стават децата.

Ето 10 важни факта, които ще помогнат за тази комуникация и ще ви направят съпричастни към най-важните години от развитието на детето си.

1. В първия учебен ден бъдете позитивни. Не се дръжте така, сякаш го пращате на мъчение. Гушнете го, пожелайте му приятен ден и го оставете в ръцете на учителя. Дори да се разплаче, не се връщайте. Учителите знаят как да се справят с тези кратки сълзи.

2. Ако имате въпроси, изчакайте по-спокоен момент. Първият учебен ден е натоварен за всички и едва ли ще получите вниманието, което заслужавате.

3. Децата отиват в училище на различно ниво. Някои могат да четат гладко, други дори не сричат. Не се притеснявайте, тези умения така или иначе ще се усвоят в течение на учебната година. Вие можете да помогнете с упражнения вкъщи.

4. Не подминавайте съобщенията от учителите, които детето ви носи или които получавате по мейла. Те са важни.

5. Ако детето ви има проблеми със свое другарче, първо се обърнете към учителя, вместо към родителите на детето. Той познава и двете деца, вероятно е присъствал и на проблемната ситуация и може да предложи решение, което да върне баланса в отношенията без излишни сътресения.

6. Ако е възможно, взимайте участие в училищния живот. Станете член на родителския комитет, помагайте на учителите при подготовката на представления, открити уроци и т.н. Това ще ви помогне да опознаете преподавателите, да разберете повече за ежедневието на детето си.

7. Не пропускайте тържествата и откритите уроци. Това е уважение към труда на собственото ви дете и безценен спомен.

8. Научете детето си да е отговорно за собствените си задължения. Нека само приготвя чантата си, нека само пише домашните. Той е ученикът, а не вие.

9. Преди родителските срещи обмислете въпросите, които да зададете на учителите. Това е времето на пряк контакт между родители и учители и не бива да бъде пропилявано с общи приказки.

10. Не превръщайте оценките в драма. В началните класове те служат по-скоро за обратна връзка с родителите, отколкото като истинска оценка.

Не травматизирайте детето си, като му се карате за всяка забележка, а търпеливо му помогнете да напредне с материала.

Contact us